Župní ples - Jablonec nad Nisou

V sobotu 26. února, tedy v době, kdy se obvykle koná staročeský ples místních baráčníků, se tentokrát konal ples pro celou V. župu. To znamená, že se do Jablonce mělo rozjet nejméně 27 zástupců baráčnických obcí sdružených právě v V. župě. Naštěstí jich bylo víc a to i tehdy, kdy ne všechny organizace měly zastoupení.

Početná skupina dorazila díky folklórnímu souboru Furiant od Bakova nad Jizerou, další pak z Kosmonos, Dobrovice a Mnichova Hradiště. Nechyběla ani obec Sobotka nebo Dolní Bousov.

Rychtářka V. župy tetička Rulcová spolu se sousedem Rakem zahájila po krojovaném nástupu ples v osm hodin. Ten byl bohatý nejen na tombolu, národní kroje, ale i na program a hudební doprovod.

Úvod plesu obstaral zdejší folklórní soubor Nisanka. Dalším neodmyslitelným bodem baráčnického plesu bylo předtančení České besedy v pěti kolonách. Dvě měla Nisanka a po jedné pak Furiant, FS Šafrán a jablonečtí baráčníci. Kolem jedenácté hodiny přišli na řadu Staropražští Pepíci v podání Furiantu a třešničku na pomyslný dort nasadila před půlnocí místní děvčata s odvážným a svižným kankánem.

Půlnoc pak byla ve znamení losování hlavních cen v tombole. Všichni se těšili, že to budou právě oni, kdo vyhrají velkou uzenou kýtu, tlačenku či salámový a nebo třeba i sladký dort. Jako překvapení pak byly losovány i další, neméně hodnotné ceny. Jako třeba sud piva a nebo poukazy do kosmetického salónu.

Nejdůležitější však bylo to, že se ples povedl a důstojnou formou oslavil nejen celoroční práci baráčníků, ale i sedmdesátiny tetičky panímaminky Škarvanové, které zaslouženě patřilo taneční sólo.

TOPlist