Živý betlém na Malé Bělé

V sobotu 16. prosince uspořádaly baráčnické složky v Malé Bělé u Bakova nad Jizerou Furiant, Pozdní sběr a Kominíček další ročník Živého Betlému. Konal se počtrnácté a Ježíškem byla tentokrát malá slečna Verunka Stehlíková narozená v říjnu. Pořadatelé ovšem zpestřili tento ročník tím, že představili Ježíšky od samého počátku. Prvnímu dítěti, které prošlo proutěnou kolébkou je dnes 13 let a jmenuje se Zuzka Tůmová a bydlí v Petkovech. V roce 2005 byla v Jesličkách Zuzka Henrichová (Malá Bělá), v roce 2004 to byla Anička Chocholoušová  (Bělá p. Bez.), dále následovala Lucka Hejlová (Braňka- Ptýrov), v roce 2008 zase děvče Natálka Hašková (Mn. Hradiště), pak bylo pár skutečných Ježíšků mužského pohlaví- v roce 2009 František Najman (Klášter Hradiště), dále byl Míra Matula (Bílá Hlína), v roce 2011 Viktorka Šťastná, o které nemáme informace, v roce 2012 to byl Oliver Litresits (Mimoň), a pak byl domácí Maxík Hašek, následovala Nikolka Holátková (Nová Telib), před dvěma lety to byl Míša Vyhlas (Malá Bělá) a loni Páťa Hašková (Mn. Hradiště). Jak je vidno, rodina Haškova boduje a má největší účast, do jejich příbuzenstva patří i Oliver. Ve valné většině byli Ježíšky děti členů Furiantu. Jsme zvědavi, kdo bude mít v kolébce další miminko.

O hudební doprovod se tentokrát postaral saxofonový kvartet hudební školy „Pro radost“ z Prahy. Ovce nám zapůjčil pan Křovina z Dolánek, který má včelí farmu a tímto mu moc děkujeme. Chvíli to vypadalo, že jedna ovečka neunese slávu a světla reflektorů, ale po chvíli se nám ji podařilo vzkřísit, uf, to jsme si oddechli. Největší strach však všem nahnal v úvodu představení král Herodes, jehož výkon v podání Luboše Haška byl excelentní. Nechyběly ani další postavy mířící k Betlému se svými říkadly a přáníčky k narození Spasitele. Celkem se účastnilo na 40 postav. Přibyla i nová slámová zvířátka v čele s velbloudem.

Ve zkušebně (budova osadního výboru) se podával svařák a bylo možné ochutnat mnoho vánočních staročeských specialit.

Poděkování patří závěrem každému, kdo ač třeba malou měrou, přispěl ke zdaru této tradiční akce. Bylo to velmi milé setkání mnoha generací a připomenutí si krásného času adventního. 

TOPlist