Velikonoční pondělí

Velikonoce se vším, co k nim patří, v režii souboru Furiant

Beránek, mazanec, barevná vajíčka, nádivka s uzeným a kopřivami, pálenka, stuhy a do toho všeho krojovaní koledníci na žebřiňáku taženým koňmi. Takto můžete zažíte Velikonce ve středních Čechách jen málokde. Na Bakovsku tuto tradici se vším, co k ní patří, dodržují kluci a holky ze souboru Furiant.

Již po několikáté se vypravili na koledu i s koňským spřežením. V obcích Nová Ves a Malá Bělá očekávají hospodyně s velikou netrpělivostí partičku kluků v krojích, s opentlenými pomlázkami a písničkou na rtu. Větší i malí koledníci už také dobře vědí, v kterém domě jim vajíčko za odříkanou koledu předá dívčina oblečená taktéž do kroje.

Kdo jiný by měl držet pěknou lidovou tradici než právě folklórní soubor. Jeho počínání je vždy oceněno bohatou pomlázkou a všelijakými dobrotami, kterým vévodí již zmiňovaná velikonoční nádivka, sekaná, chlebíčky, pečený bůček, utopenci a mnoho dalšího.

Humor a dobrá nálada tak v tento sváteční den neopustí nikoho, kdo se setká s usměvavými kluky, krojovanými dětmi a vyšňořenými dívkami. Velikonoční pondělí i přes ne úplně nejhezčí počasí patřilo znovu k těm nejkrásnějším dnům v roce.

TOPlist