Sv. Martin na Loučeni

Zámecká zahrada v Loučeni praskala ve švech, když se zde v sobotu 12. Listopadu objevil sv. Martin na koni, požehnal svatomartinskému vínu a mezi labyrinty zapaloval dětem svíčky.

Tradiční akcí, kterou pořádá zámek Loučeň v listopadu, je mimo jiné i velmi oblíbené svatomartinské posvícení. Na tom nemohou chybět svatomartinské rohlíčky, pečená husa a hlavně svatomartinské víno.

Sobotní odpoledne bohatým programem pro děti i dospělé přilákalo na dva tisíce návštěvníků, kteří se dozvěděli něco o svatomartinských zvycích, shlédli lidová i šermířská vystoupení, scénky o svatém Martinovi a v neposlední řadě si mohli i zasoutěžit. Na rychlost se pojídaly právě svatomartinské rohlíčky,či se házelo podkovou do koše a nebo se honila svatomartinská husa. O zábavu se během celého odpoledne staraly folklórní soubory Furiant a Kominíček a skupiny historického šermu Mordýři a Hargor. Vyvrcholením svátečního prosluněného odpoledne byl pak příjezd svatého Martina na koni. Ze sedla požehnal svému vínu a dlouhý lampionový průvod zavedl mezi labyrinty.

Pro nás však bylo nejdůležitější, že jsme se směle poprali se scénkami, které jsou spojené se svátkem svatého Martina. A tak jsme předvedli, jak sv. Martin přišel k tomu, že jeho atributem je půlený plášť. Ukázali jsme, jak to vypadalo na sv. Martina mezi čeledíny a v neposlední řadě i to, jak souvisí se svátkem Martina nejen bílý kůň, ale i pečená husa. Velká pochvala putuje všem členům Furiantu i Kominíčku i rodičům dětí za obrovskou snahu a nasazení.

TOPlist