Pojizerský folklorní festival

První Pojizerský festival se setkal v sobotu 9. července v Bakově nad Jizerou nejen s přízní počasí, ale i diváků, účinkujících a návštěvníků.

Folklórní soubory z Malé Bělé, Jablonce nad Nisou, Vrchlabí a Krásné Lípy v čele s profesionálním vojenským uměleckým souborem Ondráš z Brna roztančily bakovské náměstí. Tomu předcházel bohatý dopolední průvod, který vedli legionáři, ozdobený byl baráčnickými prapory a krojovanými účastníky festivalu.

Čestná salva zahájila taneční, pěveckou a hudební podívanou jaká se v Bakově už léta nekonala. Nejvíce se divákům tajil dech při vystoupení VUS Ondráš. A není divu, neboť jejich programy jsou skutečným skvostem naší lidové kultury. Perfektně sehraní nejsou jen muzikanti se zvukaři, ale i tanečníci, kteří nabídli zážitek na celý život. V Bakově se představili s třemi vstupy. Festival přijel pozdravit i předseda Folklórního sdružení České republiky Zdeněk Pšenica.

Řemeslné stánky nabízely zajímavé zboží. Za zmínku stojí vyzvednout především Ivetu Dandovou s orobincem. Ten je nedílnou součástí bohaté historie Bakova nad Jizerou. Téměř v každé domácnosti se z něj pletly tašky, klobouky, ošatky a mnoho dalšího. V místním muzeu se o této tradici můžete dozvědět víc.

Děti si zde našly také svůj koutek. A co víc, současně s festivalem probíhala vedle náměstí i klasická tradiční pouť, takže pánové mohli dámám vystřelit růži a pak jim ve stánku Elišky Josifové koupit perníkové srdce. Děti se houpaly, točily na kolotočích, jezdily na ponících a skákaly na trampolíně.

Občerstvit se mohli všichni také sladkou specialitou z Dobrovice - řepánky. Pivo teklo proudem a dobrá nálada se nesla po Bakově do večera. Tak třeba už zase za rok 14. července na viděnou v Bakově při druhém ročníku festivalu?

TOPlist