Pojizerský folklorní festival

V sobotu 14. července se na bakovském náměstí konal další ročník Pojizerského folklorního festivalu a přilákal i přes různorodost počasí spoustu diváků. Každý si našel v bohatém programu jistě to své. V deset hodin dopoledne vyrazil od sokolovny průvod barevných krojů a uniforem, které představily účinkující soubory a místní hasiči v čele s legionáři.

Po slavnostním zahájení, kterého se ujal předseda Folklorního sdružení ČR Zdeněk Pšenica, starostka města Jana Štěpánová, ředitel festivalu Petr Hurt a osobnosti, pod jejichž záštitou se festival konal senátor Jaromír Jermář a mistr etikety Ladislav Špaček. S ním se mohli obyvatelé Bakova setkat již den předem, při velmi příjemné besedě, která se za doprovodu hudební kapely Acustic trio z České Lípy konala v předvečer festivalu.

Na pódiu se během soboty vystřídaly soubory: Jarošovci (Mělník), Čtyřlístek(Nové Strašecí), Gaudeámus (Praha),Šafrán (Jablonec n. N.), domácí Furiant s Kominíčkem, ale hlavně hlavní host Mrákovská dudácká muzika.  Trocha zajímavosti zazněla z bubnů souboru Bana Kongo a neméně zajímavé byly vstupy orchestru Tam Tam Batucada. Soutěžilo se i v pletení z orobince a nechyběla přehlídka historických vozů.  V průběhu odpoledne zazpívala lidové písničky Karolína Nohýnková s kamarádkami z Mnichova Hradiště. Takzvanou třešničku na dortu za pomoci členů souboru Furiant připravila výrobna krojů z Blatnice pod svatým Antonínkem- Tradice Slovácka, která zapůjčila na přehlídku moravské kroj, jenž byly skutečnou ozdobou celého festivalu.

Přijměte tedy již nyní pozvání na další ročník festivalu, který se uskuteční v sobotu 13. července 2013.

TOPlist