Pojizerský folklorní festival

Třetí ročník Pojizerského folklórního festivalu se v sobotu 13. července nesl v duchu pohody a přátelské atmosféry, která byla cítit po celém bakovském náměstí spolu s vůní palačinek, sýrů, čajů, perníčků a dalších pochutin.

Pozvání do Bakova nad Jizerou přijalo tentokrát pět souborů - Morava z Ostravy, Bejvávalo a Moták z Prahy, Hořeňák z Lázní Bělohrad a Jarošovci z Mělníka. Dále zde vystupoval domácí soubor Furiant a dětský klub Berušky z Bílé Hlíny.

Pěti hodinám zábavy, tance a muziky předcházel bohatý průvod, který šel městem od sokolovny - vedli ho mladoboleslavští legionáři. Následovala paní starostka s ředitelem festivalu a poté už to byla směsice barev a pohybu.

Místní hasiči oblékli dobové uniformy, v kterých jim to moc slušelo. Soubory hrály a tančily po kočičiích hlavách až do středu dění. Čestná salva legionářů a úvodní slova starostky Mgr. Jany Štěpánové, krajského zastupitele Mgr. Karla Horčičky a Ivo Šmoldase, zahájila slavnostní den. Ivo Šmoldas převzal nad festivalem záštitu spolu se senátorem J. Jermářem a zároveň byl výborným bavičem při páteční večerní besedě na divadelním sále.

I když se festival a jeho přípravy potýkaly s finančním zajištěním, zdá se, že se nakonec podařilo v Bakově nedávno nastartovanou tradici udržet. Zasloužil se o to především Středočeský kraj, město Bakov a několik sponzorů. Ti všichni nenechali festival takzvaně ve štychu. Svou účastí přijel festival podpořit v odpoledních hodinách i předseda Folklorního sdružení ČR Zdeněk Pšenica.

Všechny soubory předváděly výborné výkony a potěšily diváky svým umem a přístupem. Všechny si zasloužily právem bouřlivé ovace. Ale asi největší sympatie u diváků si získal soubor Bejvávalo, který měl bezkonkurenčně nejvyšší věkový průměr, ale na taneční výkonnosti to nebylo ani trochu znát. Manželé Pitrovi ze zmiňovaného souboru spolu tančí již 51 let.

Všichni budeme doufat, že nám to takhle dlouho bude tančit také a že se další ročník Pojizerského festivalu znovu o příštích prázdninách uskuteční.

TOPlist