Ploc na Malé Bělé

Ač byl 21. březen, v Malé Bělé se debatovalo v podvečer o ryze zimním sportu -skocích na lyžích. Své zážitky představil bývalý skokan na lyžích a poslanec Pavel Ploc.

Do malé obce na Bakovsku přijal pozvání na žádost folklórního souboru Furiant a kamaráda, senátora Jaromíra Jermáře, bývalý vynikající skokan na lyžích a poslanec za ČSSD Pavel Ploc.

V příjemně vyzdobeném sále, kde nechyběly lyže, sáňky a staré brusle v čele se skokanským můstkem vyrobeným z kartonu, bylo možné strávit velmi milý podvečer. Pavel Ploc byl přijat nejen malou výstavkou zimních sportů a jarními primulkami a chutnými domácími koláčky, které napekla tetička Peroutková, ale i vtipnou scénkou, kdy se objevil trenér, aby Pavla Ploce prověřil, zda se na takový sport vůbec hodí. A aby byl trénink o trochu jednodušší, dostal pro začátek odlehčené dětské lyže. Ty pak použil při vyprávění a osvětlování skokanského V stylu.

Během večera padlo mnoho otázek, na které Pavel Ploc velmi nadšeně a s úsměvem odpovídal. Bylo se tak možné dozvědět, že Pavel začínal jako sdruženář a že ho ke sportu přivedl otec, výborný biatlonista. Že v době, kdy skákal, se více trénovalo a dbalo na fyzickou kondici. Že v době své největší slávy vážil 59 kilogramů, kdežto dnes má o 20 kilo navíc. Že se skokani hodně přátelili, ať už v týmu a nebo i se soupeři.

Nedávno se právě v Harachově potkal se svým dlouholetým protivníkem Matti Nykänenem. A i když přiznal, že už na můstku dvacet let nestál, bylo z jeho vyprávění znát, jak má tento sport stále rád, což potvrdil i při dotazu, který zněl: Když byste se měl znovu rozhodovat, vybral byste si i tentokrát skoky?

Dotazy padaly i z oblasti politiky, kterou se dnes Pavel Ploc živí. Návštěvníci besedy se tak mohli dozvědět, že se k politice velké dostal přes politiku komunální a nyní se zabývá propagováním sportu a problematikou financování sportovních družstev. V týmu má další uznávané sportovce jako Jiřího Šlégra či Jozefa Regece.

Přiznal též, že se vždy obával, když se od něj očekávala medaile. A protože očekávání Maloběláků a Bakováků nezklamal, právě naopak, byl odměněn nejen zlatou čokoládovou medailí, ale i stylovým dortem s marcipánovým skokanským můstkem a lyžemi. Na závěr Pavel Ploc rozdal mnoho podpisů a zakončil tak velmi hezký první jarní den.

TOPlist