Oldtime rallye

Historické vozy zaplavily Mladoboleslavsko

Další ročník Oldtimer Bohemia Rallye odstartoval 1. září ze Staroměstského náměstí v Mladé Boleslavi. Na start rallye se postavilo na padesát posádek historických vozů a motocyklů. Ty se budou do soboty prohánět po Mladé Boleslavi a jejím okolí. Závodní dráha je však dovedla až do Liberce či na zámky Sychrov a Ctěnice. A nebo do Prahy na Petřín a do Kbel. Celkem se jelo 8 etap o délce 300 kilometrů. Ze startovní rampy vyjeli veteráni od nejstaršího po nejmladší. Závod se jede za běžného silničního provozu a průměrná rychlost nesmí přesáhnout 50 km/hodinu. Veteránským vozidlem v takovémto závodě je automobil či motocykl, jenž byl vyrobený nejméně před třiceti lety od konání příslušné akce.

Největší zastoupení v závodě měly domácí značky Laurin a Klement a Škoda. Nechyběly však ani Praga a Tatra. K vidění byly i zahraniční značky jako Jaguar, Mercedes či Mustang. Vozy byly rozděleny do pěti kategorií. Kategorie C jsou vozidla vyrobená v letech 1919-1930 (sedm), kategorie D jsou vozidla, jenž byla vyrobena v letech 1931-1945 (šest). Nejpočetnější zastoupení bylo v kategorii E a F, kdy auta kategorie E byla vyrobena v letech 1946-1960 (třináct) a F pak v letech 1961-1970 (čtrnáct). A v nejmladší možné kategorii G, rok výroby 1971-1980, jelo vozů pět.

Počasí přálo nejen zahájení Oldtimer rallye, ale i po celou dobu závodu. Byli jsme proto rádi, že jsme u této pěkné podívané mohli také maličko asistovat při startu vozidel, kdy jsme opět vytáhli naše stará kola a dobové oblečení. Cestou z Bakova a zpět jsme se zastavili na tradiční jedno v restauraci Na Rožátově, respektive na zahrádce u Jizery, kde bylo opravdu moc hezky. Míla Králová se vypravila do ulic Mladé Boleslavi naším starým kočárkem, kam tentokrát naložila malou Kačku Stehlíkovou. Zkrátka, zase se o nás vědělo!

TOPlist