Náš ples

Tradice a zvyky se mají dodržovat. A tak když před dvanácti lety obnovili malobělští baráčníci zašlou slávu jejich plesů na konci března, ponechali to tak i pro všechny roky příští.

Sláva plesů se od samého začátku stala znovu aktuální, a tak se každým rokem na konci března zaplní sál v Nové Vsi do posledního volného místa a návštěvníci plesu se od začátku mohou bavit nejen folklórními tradicemi, ale vždy je připraveno i něco navíc.

Zrovna jako v sobotu 26. března, kdy se pod taktovkou baráčníků, souboru Furiant a v prvé řadě hudební skupiny Difur Band dobře bavili všichni přítomní. Po slavnostním krojovaném nástupu přišlo na řadu vystoupení Pozdního sběru, takzvaných starších dorostenců (věk 50 a výš). Ti se prezentovali třemi svižnými lidovými tanci.

Na plese se představila i starší část dětského souboru Kominíček, která zatančila pásmo na písničku Pátá. Během večera se prezentoval rovněž soubor Furiant s folklórními tanci a jako třešnička na dort byla o půlnoci dychtivým a správně naladěným hostům naservírována travesty show podání chlapů ze souboru Furiant.

"Dámy" se představily v pořadí: Mariah Cary, Lucie Bílá, Hana Hegerová, Iveta Bartošová, Helena Vondráčková, Celine Dion, Ilona Csáková a na závěr nemohla chybět královna lidových písní Jarmila Šuláková. Slzy smíchu stékaly po tvářích nejen ženám, ale i přítomným pánům, kteří museli ohodnotit vtipný přístup všech účinkujících.

I tombola byla bohatá a obsahovala více než tři sta cen. Největší zájem byl o šišky salámu a nebo nějaký ten dort, zkrátka něco na zub. Hlavní cenou bylo křeslo z masivu. Chtěl ho vyhrát každý, ale nikdo netušil, že se jedná o kus právě pokáceného stromu. Kluci z kmene vyřezali křeslo. Šikovné děvče ho vypalovačkou vyzdobilo. Určitě bude výherkyni v létě na zahradě u ohně hodně těšit.
Z baráčnického plesu se chodí domů vždy hodně pozdě. Velkou měrou k tomu přispívá každoroční přesun hodin směrem vpřed.

TOPlist