Národní krojový ples

Již po třinácté se konal Národní krojový ples Folklórního sdružení České republiky, podruhé v řadě v Praze, v Top hotelu. Tentokrát byl zasvěcen Hanácku. Ze všech sálů hotelu se nesl duch folklóru. Ať už toho českého, moravského a nebo zahraničního.

Předseda Folklórního sdružení spolu s hejtmanem Olomouckého kraje zahájil v sobotu 5. února ples o devatenácté hodině. Pestrobarevné kroje nejen Hanáků, ale i dalších folkloristů z celých Čech, Moravy a Slezska zdobily všechny prostory rozsáhlého hotelu.
Vzhledem k tomu, že tentokrát byl ples pod taktovkou Moraváků, bylo veselo na všech "frontách". Do toho jim přizvukovali Středočeši, mezi nimi i náš soubor, kteří se už teď moc těší, až převezmou štafetu pro konání plesu v příštím roce 4. února 2012.

Tentokrát však pomyslný parket patřil především souborům z Hanácka a Olomouckého kraje. Středočeský folklór představil soubor Čtyřlístek z Nového Strašecí a muzika Vycpálkovci. Hosté, kteří nikdy nezklamou svým milým a vtipným vystoupením byly soubory: Mladina, Dyleň a vždy a všude vítaný a právem obdivovaný VUS Ondráš. Jakmile se někde objeví Ondráš, nikdo není na pochybách, že to bude zase veliký zážitek. A byl. Ať už se jednalo o lidový tanec a nebo o jeho modernější pojetí.

Dalším hostem večera byla zpěvačka Ewa Farna. Nejprve ukázala své umění v oblasti moderní písně a poté všem vyrazila dech, když se oblékla do svého těšínského kroje a zazpívala lidové písně s muzikou VUS Ondráš.

Komu snad nestačily všechny ty krásy naší vlasti k obdivování, mohl se přesunout na další sál, kde vystupovaly především zahraniční soubory z Bulharska, Slovinska, Turecka, Řecka a Ukrajiny.

Ples končil ráno ve dvě hodiny, ale na parketu se tancovalo do posledního hudebního taktu BROLNu a Orchestru Gustava Broma. Tak povedený a bezchybně připravený ples v naší metropoli zaslouží obdiv. Berte to tedy jako pozvánku na další ročník Národního krojového plesu, kam Vás rádi vezmeme s sebou.

TOPlist