Mikuláš na zřícenině zámku Zvířetice

V sobotu 2. prosince se uskutečnila další velmi zdařilá nadílka Mikulášská na zřícenině zámku Zvířetice. Tentokrát byl hrad zahalen v bílém sněhovém plášti, což mu dodávalo na romantickém vzhledu ještě víc, než kdy jindy a oheň z loučí a špalků byl tak „ozdobou“ tohoto prostoru.

A jak takový den vlastně vypadá z pohledu organizátorů, kterými již léta jsou členové Sboru dobrovolných hasičů v Bakově, osadního výboru Malá Bělá, souboru Furiant a ve spolupráci s Vojtou Dořákem a za finanční podpory města Bakova? Čtrnáct dní předem se sejdou zástupci Malé Bělé se zástupci hasičů a řeknou si, co kdo zajistí. A protože spolupráce je již letitá, je to vždy už jen na doladění detailů. V den konání hasiči dopoledne s členy osadního výboru navezou vše potřebné na hrad a někdo zde navezené věci hlídá do odpoledne. Mezitím se v budově osadního výboru v Malé Bělé chystají balíčky (pokud je aktivní Jana neudělá den předem) a zkouší se kostýmy čertů a andělů. Mikuláš si převezme svůj šat a vydává se s dalšími pány (čerty) na hrad chystat peklo a zvučení. Do toho všeho stačí hasiči uspořádat v hasičárně v Bakově Mikuláše a pomáhat dolaďovat vše potřebné, co se týče ohně a pyrotechniky na hradě. Tentokrát je povolaly mimo i další povinnosti, které způsobila neobvyklá nadílka sněhu na silnicích. Jsou to prostě borci!

Hodinu před začátkem akce se rozsvítí svíčky a zapálí louče. To se ale už po hradě potulují andělé a vylaďují svou pozici na mostě a pak také na věži. Čerti si říkají pokyny, kdo vyběhne první a hlavní čert, ten nejvíc ukecaný, si bere mikroport, aby byl dobře slyšet. Čertice a černí andělé se starají o dobrou náladu v pekle a už se plní první šálky svařáku a čaje.

V 17 hodin pouští andělé návštěvníky na hrad. Děti od nich dostávají bonbony a ty méně odvážné děti pak berou za ruku, aby je odvedli, když se tak moc bojí čertů, protože s andělem se jim nemůže přeci nic stát. Další andělé dávají dětem lístečky, dle kterých je zřejmé, kolik je na hradě dětí a že se na všechny dostanou balíčky.

Pak už začínají řádit čerti, s dýmovnicemi a malými pyrotechnickými doplňky vypadají strašidelně, ale vesměs jsou na děti hodní, a to i tehdy, když je váží na váze hříchů. Lucifer na všechny dohlíží z mohutného křesla a baví se někdy větším a někdy menším strachem malých účastníků. Zlobivější děti sami rodičové cpou čertům, aby si je odnesli. Když se čerti dostatečně „vyblbnou“, anděl vyzve všechny, aby zavolali Mikuláše. Když se tak stane, na věži hradu se objeví nasvícený Mikuláš doprovázený krásnou písní „S láskou jdu k vám“ od Karla Gotta. Pak pomalu a majestátně sestupuje z věže, odkud ho doprovází andělé. Když sejde mezi účastníky této krásné podívané, žádá od dětí básničky či písničky a do toho mu andělé pomáhají s rozdáváním balíčku všem přítomným dětem. Zhruba po půl hodině, kdy už jsou všichni zmrzlí na kost a nepomáhá ani teplý svařák se anděl se všemi rozloučí, poděkuje za účast a upozorní na překvapení na závěr. Tím je malý ohňostroj za doprovodu písně „Jdi za štěstím“.

Buďte tedy všichni v novém roce šťastní!

To Vám z celého srdce přejí všichni, kteří se na pohádkovém Mikulášení na Zvířeticích podíleli.

Mikuláš, 8 andělů, 8 čertů, 3 čertice, 3 černí andělé, 8 hasičů, „zvukař“, kastelán a obsluha stánku s teplými nápoji.

 

 

TOPlist