Mezinárodní folklorní festival

Furiant na prestižním folklorním festivalu

O uplynulém víkendu hostilo město Lázně Bělohrad již 39. ročník Mezinárodního folklorního festivalu Pod Zvičinou, v jehož průběhu se představilo několik zajímavých souborů. A my u toho byli.

Celý víkend se ve městě pořád něco dělo. Začalo se dopoledním sobotním programem u památníku K. V. Raise, pokračovalo se zábavnou soutěží Polka rallye, kde náš krojovaný pár Tereza Korelová a Luboš Stehlík obsadil krásné druhé místo a vklínil se mezi páry ze souboru Rokytka, odpoledne byla slyšet dechová muzika a v podvečer se zase všichni prezentovali na hlavním pódiu v zámeckém parku. Neméně zajímavý byl večerní pořad věnovaný památce velkého folkloristy a choreografa Radka Rejška.

V neděli dopoledne všechny soubory roztančily náměstí na třech jeho místech, po poledni se ukázaly v bohatém, barevném průvodu a odpoledne vše vyvrcholilo galaprogramem a vyhlášením cen.

Velkou pozornost kromě domácího souboru Hořeňák právem poutaly soubory zahraniční, obzvláště z Indie, Polska nebo Itálie. Každé oko s nadšením zhlédlo svižné slovenské tance v podání souboru Kysučan a všichni se rádi zaposlouchali do libých tónů valašského souboru Lipta, jehož tanečníci vystupovali ve dvou věkových kategoriích.

Vtipně a s umem předváděli muziku a tanec členové souboru Rokytka z Rokycan a v neposlední řadě i nejmladší - nikoli věkem, ale délkou svého působení, soubor Furiant z Malé Bělé u Bakova. Všechny přítomné roztleskaly děti ze souborů Hadářek a Hořeňáček.

Počasí této akci víc než přálo, a tak se dá očekávat, že jubilejní čtyřicátý ročník bude pod vedením manželů Rychterových znovu exkluzivní. A pokud byste se chtěli se souborem Hořeňák a dalšími, jako jsou mělničtí Jarošovci či pražský Moták a moravská Morava, nebo skupina Bejvávalo setkat i na Mladoboleslavsku, přijměte už nyní pozvání od souboru Furiant na sobotu 13. července na náměstí v Bakově nad Jizerou, kde se od 10 hodin uskuteční 3. ročník Pojizerského folklorního festivalu. V předvečer této slavnostní události se můžete přijít do místního divadelního sálu dobře pobavit s Ivo Šmoldasem. Více se dozvíte na webu: www.pojizerskyfestival.bakovnj.cz

TOPlist