Masopust na Bítouchově

Za slunečného počasí vyrazil v sobotu 5. března po obci Bítouchov bohatý masopustní průvod. Od rybníka se vypravili členové folklórního souboru Furiant ve staročeských maskách spolu s obyvateli vesnice, aby oslavili konec masopustu a pobavili se při dobrém jídle, pití a tanci.

Muzikantské sdružení Průvan ve složení dva bubny, harmonika, saxofon a trubka doprovázelo bezmála celou vesnici veselým průvodem, který svou pouť začal u rybníka požádáním Masopusta o projití vsí a dovádění všelijakých lotrovin. Počínání požehnal starosta obce pan Dohalský, a tak se tedy mohli všichni radovat z krásného dne.

Velký průvod vedl Masopust v družném doprovodu Pronobuse. Následovali trpaslíci, čarodějnice, beruška, husa s housátkem, čertíci, princezny, Maková panenka, prase, cikánka, papoušek, ale i kovář, který byl skutečným kovářem a na jehož zahradě se stylově tančilo na píseň Jaké je to hezké, dva kováři v městě.

Průvod však byl ještě bohatší o další a další masky. Cestou bylo možné se občerstvit nejen masopustními koblihami, které neodmyslitelně k tomuto svátku patří, ale i chlebíčky a jednohubkami a samozřejmě i něčím dobrým na spláchnutí.

Celkem se obešlo 13 stavení a všude bylo plno legrace. Konečnou stanicí se stala místní hospůdka, kde byla navařena výborná dršťková polévka a pivo teklo proudem. Zde se ještě chvíli posedělo při muzice a zhodnotilo se, že se masopust v Bítouchově vyvedl.

TOPlist