Masopust - Malá Bělá

V sobotu 23. ledna se uskutečnil v Malé Bělé u Bakova nad Jizerou po mnoha letech opět masopust. Pořadatelé (obec baráčníků a soubor Furiant) proto čekali, že o tuto staročeskou tradici bude velký zájem. Zapojilo se ale  jen pár občanů a masek také mohlo být mnohem víc. Nakonec však ale všechno dobře dopadlo!

Počasí bylo krásně masopustní a masky, které se do průvodu vydaly, si obchůzku náležitě užily, stejně jako ti, kteří pozvali na své zahrady neposedné maškary, v jejichž čele jelo koňské spřežení s hudbou.

Zahájení masopustu obstaral Pronubus s panem starostou města Bakova Radimem Šimáně, který se též k radosti všech přítomných přioblékl trochu bláznivě. Starosta obchůzku povolil s tím, že se všichni budou chovat slušně, ale hlavně, že budou náležitě dovádět. Čehož se maškary chopily náležitě a veselí byli celou dobu průvodu, který trval bezmála tři hodiny.

Muzikanti z kapely Průvan se sice vezli, o to větší zima jim však byla po skončení obchůzky. Koníci pod vedením Jirky Hladíka z Hrdlořez byli poslušní a nádherní. Také byli ozdobeni rolničkami, což ve sněhu bylo velmi působivé. Během odpoledne se podávaly hlavně masopustní koblihy. Ale nechyběli ani chlebíčky, jednohubky, škvarkové dobroty, sekaná, koláče, buchty, štrůdl a mnoho dalšího. Na zahřátí se podával čaj, svařák, grog a samozřejmě i něco ostřejšího.

Vyvrcholením zasněženého odpoledne bylo posezení v místním kulturním sálečku, kde se podávaly zabijačkové dobroty zdarma každému, kdo si je společně s promrzlými maškarami vychutnal v místě. Účelem totiž bylo to, aby se všichni sešli a chvíli společně poseděli. Ti s největší výdrží si protáhli oslavu do večerních hodin.

Děkujeme všem, kteří přišli podpořit naše počínání a všem, kteří nás pozvali do svých stavení, abychom je vyjedliJ

TOPlist