MASOPUST DLASKŮV STATEK U TURNOVA 2017

V sobotu 11. února jsme se účastnili masopustního veselí na Dlaskově statku u Turnova, kde muzeum Českého ráje připravilo bohatý program. Nám patřil dvůr statku v čase 11-13 hodin, poté jsme se už radovali ze společné hudby, zpěvu a tance s pracovníky muzea a jejich příznivci. Sešlo se celkem na 60 rozmanitých masek a program vyvrcholil před pochováním basy divadelním představením společnosti Kvelb, která je až z Českého Krumlova a jejich masky, v nadživotní velikosti, byly impozantní.

Během odpoledne si mohly děti ve výtvarné dílničce vybarvit krásné papírové masopustní masky a také se soutěžilo v tanci o veliké koláče. Nakonec se nám podařilo vybojovat dva a to za tanec civilisty s maskou a dále za nejlepší masku- což byl řezník s věncem buřtů na krku.

Od 14 hodin také pořad z Dolánek u Turnova přenášel Český rozhlas Dvojka v rámci programu- Výlety s Dvojkou v čele s moderátorem Václavem Žmolíkem. I na nás došlo s třemi minutami slávy a vedoucí souboru byla požádána o několik vět v přímém přenosu, kde hlavně vyzvedla zcela masopustní tanec, oblíbený hlavně na Moravě, takzvaný PODŠABLE.

Již výše zmiňovaným pochováním basy byl celý program zakončen a na statku to vypadlo jako po závodech dostihových koní- spousta bláta. A tak každý, kdo se aktivně účastnil, odcházel z této akce pěkně zablácený, ale na náladě to rozhodně nikomu neubralo, neb jsme se nejen dobře poveselili s naší kapelou Průvan a Šraml, ale také jsme si pochutnali na různých masopustních dobrotách, které pro nás připravila krom jiného: paní Těšitelová- upekla koblihy, Ála Čížová napekla řízky, Erika Holková napekla koláče, Jana Králová dovezla pro děti tousty a také nějakou tu kořaličku……měli jsme se zkrátka i přes chladnější počasí moc dobřeJ

Tak snad se na Dlaskův statek zase brzy vrátíme.

TOPlist