Masopust - Benátky nad Jizerou

Masopustní finále viděl v Benátkách nad Jizerou zámek

Masky, veselé scénky, jitrnice, jelítka, kořalička, to vše se podává a je k vidění v dnešních dnech po celé republice, kde se slaví masopust. Období všelijakých radovánek si užívají nejen malí, ale i velcí nadšenci dobré nálady a staročeských zvyků.

Nejinak tomu bylo v sobotu 11. února, kdy se uchystali masopust pořádat v Benátkách nad Jizerou. Dlouhý průvod v čele s kapelou Průvan se táhl od dolního náměstí až na zámek, kde akce vyvrcholila na nádvoří svatební scénkou, lidovým vystoupením a divadelním představením pro děti. Do toho všeho se podávala staročeská zabíjačka a popíjela v šatlavě rosolka. 

Počasí sice bylo mrazivé, ale kdo chtěl, rád se zahřál tancem, nebo jen výstupem k zámku malebnými uličkami města. Za muzikanty se tak po obci pohybovaly postavy ruznorodého ražení, někdy těžko specifikovatelné, o to však zábavnější. Nechyběl mědvěd s medvědářem, ženich s opravdu "půvabnou" nevěstou, kterou představoval hodně urostlý mladík, barevní masopustové, pivo, sněhulák, šašek, vodník, kominík, čarodějnice, kostlivec, bába s nůší a mnoho dalších. 

O původu a průběhu masopustního zvyku promluvil etnolog a senátor PhDr. Jaromír Jermář. Poté patřil pomyslný parket pokrytý sněhovou pokrývkou folklórnímu souboru Furiant, který představil masopustní rej dobovou scénkou proloženou lidovými tanci a zakončenou tradičním (moravským) masopustním tancem Podšable. 

Další veselé taškařice si můžete užít třeba již 19. února odpoledne v Bakově nad Jizerou či 25. února v obci Bílá Hlína na Mnichovohradišťsku.

TOPlist