Historický den na Zvířeticích

V sobotu 7. září pořádal soubor Furiant z Malé Bělé za finančního přispění Nadačního fondu Škoda Auto, ve spolupráci s městem Bakov nad Jizerou a Informačním centrem Zvířetice další ročník Historického dne. Počasí sice moc nepřálo, ale nepršelo. Program byl bohatý a svištěl v rychlém tempu a bez přestávek se na nádvoří hradu střídala, hudba, šerm, tanec, biče, kat, ale i střelba z luku. V první řadě však na něj zavítali koně, kteří přivezli na hrad šlechtu.

Ta byla pánem Haškem ze Zvířetic řádně uvítána, jakož i prostý lid. Ten si mohl vyzkoušet i své kejklířské umění při zkoušení žonglování či točení talířem na tyčce. Před hradem pak bylo možné si pohladit nebo vlézt do ohrádky k ochočeným zvířátkům, což se líbilo nejen dětem, ale i dospělým. Taková vycházka s kozičkou či poníkem byla samozřejmostí a nakrmit králíky tváří v tvář bylo také fajn. A tak sice, mohlo být slunečněji a tepleji, přesto se akce povedla a je potřeba poděkovat všem, kteří se na jejím zdárném průběhu podíleli. 

V prvé řadě účinkujícím, kterými byli: šermířská skupina Fratres in armis, tanečnice a tanečníci Villanella, orientální tanečnice Shareefa, dobová muzika Rebule, kejklíři z Pardubic a v neposlední řadě slečna Pelikovská a „náš“ Jerry. Pak také děkujeme za ozvučení Fandovi a Pavlovi, panu Faktorovi za prostranství před hradem a zázemí, panu Hladíkovi ze stáje Kateřina Hrdlořezy za koně a nakonec směle poděkujeme i sobě, protože, ač se to možná nezdá, tak s tím je vážně dost práce. Tímto díky i Vám všem, kteří jste si na středověk udělali čas a přišli nás podpořit.

Další akci na Zvířeticích chystáme na 7. prosince, kdy tam zavítá Mikuláš.

 

 

TOPlist