Furiant v Polsku

Jeden neobyčejný čtvrtek jsme zažili 15. srpna. Ten den je svátek Panny Marie a v Polsku i den armády....a my u toho všeho byli díky městu Mnichovo Hradiště. Vypravili jsme se do jejich partnerského města Chojnów jako členové jejich delegace v čele se starostou panem Lochmanem. Byli jsme tam všichni velice mile přijati a pohoštěni.

Program byl bohatý a moc se nám líbil. Začal v kostele mší pro polskou armádu a pokračoval pietním aktem u pomníku padlých. Měli jsme možnost navštívit i zdejší bazén, kde nám bylo v teplém dnu báječně, obzvláště ve vířivce.  Následovala prohlídka muzea s velmi sympatickým panem ředitelem, který nás vzal i do Tkalcovské věže. Pak jsme měli taneční vystoupení v rámci kulturního programu, který probíhal až do večerních hodin na náměstí. 

Nakonec jsme navštívili i druhý kostel ve městě se zajímavými freskami na stěnách a zrekonstruovaný dům kultury, kde se ovšem odehrává i plno dalších aktivit. Mají tu zrcadlový taneční sál, kino, bowling, posilovnu i keramickou dílnu. Zkrátka, viděli a zažili jsme toho za jeden den plno a bylo to vážně neobyčejné. 

 

TOPlist