Furiant - prázdniny

25. 7. jsme po roce opět rádi zavítali na procesí k sv. Anně a poté si po dlouhé době zatančili. Stalo se tak v Mnichově Hradišti, kdy děkujeme za pozvání panu faráři Pavlu Machovi a zdejším baráčníkům, s kterými jsme prožili příjemný den. Nejprve při bohoslužbě v kostele, poté při procesí od kostela sv. Jakuba do parku k zámku, k soše sv. Anny a následně na faře. Ve stodole, která je krásně uzpůsobena k setkávání, jsme si pak po dlouhé době zatančili náš folklórní program.

V sobotu 7. srpna jsme měli možnost si všichni zatančit na milém a snad až magickém místě, u fary v Dolní Krupé v rámci dnů lidové architektury. Vystupovali jsme tam už několikrát a vždycky nás tohle místo přijme, jako bychom odtamtud pocházeli.  Celý den nás svými veselými písničkami bavila lidová muzika Osmikráska a pořadem vtipně provázel Jirka Šubr. Za nazvučení děkujeme Fandovi a Pavlovi. Zahájení Dnů lidové architektury pod taktovkou Muzea Mladoboleslavska začalo v dopoledních hodinách a pokračovalo až do pozdního odpoledne.  A co bylo k vidění kromě zrekonstruované fary? Vystoupení našich souborů Furiant, Kominíček a Pozdní sběr a dále zajímavá lidová řemesla a děti si přišly na své při různém tvoření. Stíny zdejších lip nabízeli příjemné posezení při pivku či klobáse. Otevřen byl celý den i zdejší kostel sv. Václava, který je moc krásný a všechny návštěvníky v něm rád uvítal místní starosta Lukáš Nedvěd, který zde také zvonil poledne.  Celý den na pohodu jsme zde prožili za příjemného letního počasí.

14. 8. jsme po tříleté pauze uspořádali náš oblíbený retropiknik, který se vyvedl na výbornou! Cesta na starých kolech v dobovém oblečení, návštěva muzea v Mnichově Hradišti a prohlídka tematické výstavy „Kouzla starých plováren“. Atmosféru dávných časů jsme pak převedli do reálu na pláži u Jizery. Počasí vyšlo také na jedničku a tak se nám večer ani od vody nechtělo.

 V sobotu 28. srpna jsme byli pozvaní na Dožínky Libereckého kraje. Akce se konala ve sportovním areálu Vesec a byla krásná, navzdory počasí. Užili jsme si zde nejen naše vystoupení na velkém pódiu, ale ochutnali jsme i mnoho vynikajících výrobků a specialit místních farmářů.

V neděli 29. 8. jsme se přesunuli jen kousek na posvícení do Bakova, kde jsme zatančili na náměstí ve dvou vstupech. A ač nás jednu chvíli zaskočilo počasí deštěm, nenechali jsme se odradit a dotančili a pršet přestalo.

V úterý 31. srpna jsme tradičně jako každého posledního v měsíci opékali buřty u pivničky a kdo se chce přidat příště, tak je vítán v parku v Malé Bělé 30. září od 17 hodin!

V sobotu 4. září jsme provětrali naše historické kostýmy a podpořili účastí akci veselý jarmark, kterou pořádala společnost LOVI a výtěžek z akce putoval na účet chráněného bydlení v Bakově. Vzhledem k tomu, že jsme letos nepořádali náš Historický den na hradě, s chutí jsme si užili příjemnou atmosféru prosluněné soboty.

 

TOPlist