Festival - Mníšek pod Brdy

Pozvánka do Mníšku pod Brdy na akci konanou v rámci Poberounského festivalu byla pro nás hotovým snovým zážitkem, který přišel těsně po začátku letošního roku. Od té chvíle jsme věděli, že trénujeme nejen na akce, které přicházejí měsíc dopředu, nebo týden, takzvaně na poslední chvíli, ale že hlavním cílem jsou pro nás tři festivaly: v Mníšku pod Brdy, v Ústí nad Labem a v Bakově nad Jizerou. Do toho nás překvapilo, že velikonoční akce na Dlaskově statku byla pojata také jako festival. Tím jsme si tedy připsali na náš účet další reprezentativní akci.

V Mníšku pod Brdy jsme byli mile přijati na nádvoří zámku, odkud jsme prošli v průvodu obcí na malebné náměstí, které je sice silně prudce z kopce či do kopce, to přijde nato, z jaké strany se na něj podíváte. Zde bylo ovšem v rovině připraveno podium, které je pro náš dospělý soubor, ve čtyřech tanečních párech akorát a pro děti z Kominíčku zase malé-18 dětí se tam vešlo tak tak. Na tomto pódiu se vystřídalo ovšem mnohem více účinkujících, kdy místní rodiče jistě nejvíce uchvátila vystoupení místních škol a školek, ale další nezaujatí návštěvníci ocenili lidovou muziku Klíček, výborné a vtipné vystoupení kapely Třehusk a jako třešnička na dortu byla servírována již ve večerních hodinách kapela Medicimbal.

Naše krojovaná skupina nemohla být k přehlédnutí už jen z toho důvodu, že jsme sebou měli nejen tetičku Peroutkovou, ale i její krojované panenky, které právem budily pozornost. V průvodu vynikl i náš historický kočárek, v kterém se teď vozí Eliška Hašková. I Česká beseda v podání souboru Furiant byla hodnocena velmi kladně.

A protože jsme do Mníšku vyrazili autobusem, pojali jsme celou sobotu jako pěkný a veselý výlet, který se snad všem líbil.

TOPlist