Dvacátý živý Betlém

V sobotu 16. prosince roku 2023 pořádal soubor Furiant již dvacátý živý Betlém. Je neuvěřitelné, že se dá takovou dobu udržet tradice, která nedoznává velkých změn a která je obstarávána téměř ve stejném složení. Jen na představitelích Ježíšků je znát, jak ten čas letí. První Ježíšek, kterým byla Zuzana Tůmová, se na místo dopravila po vlastní ose autem a je tedy více než zřejmé, že její dospělost je již v plném proudu. Představili se i další Ježíškové: Zuzka, Lucka, Natálka, Oliver, Maxík, Nikolka, Michálek, Páťa, Verunka, Oldříšek, Anička, Adámek a Jaroušek. Bohužel nemohli všichni, ale i tak to byla hezká přehlídka a já děkuji všem, kteří se po letech opět dostavili. Aktuální Ježíšek se jmenuje Tadeáš a byl ukázkovým krásným, spícím miminkem. Marie byla Pavla a Josefa představoval Pavly bratr Michal.

Vánoční koledy nám již podruhé za sebou zahráli muzikanti z „Českého ráje“ pod vedením dudačky Kláry. O teplý svařák a čaj se postaraly dámy z Pozdního sběru a každý z pořadatelů se snažil přinést také něco dobrého staročeského na vánoční stůl. Z kterého všichni rádi ochutnali takové dobroty jako je kuba, hrachová kaše či čočková polévka. Ale byl i bramborový salát a klobásky a výborné cukroví a vánočky, jakož i sladká pochutina s názvem muzika.

Živá zvířátka stejně jako posledních několik let k nám přijela až od Litoměřic se sympatickou Adélkou, která tentokrát dovezla 2 ovečky, 2 kozičky, oslíka a telátko a nechyběl ani dětmi oblíbený pes.

Návštěvnost byla velká a postav mířících k Betlému na třicet. Závěr patřil Třem králům, kdy píseň: My tři mudrcové od východu z muzikálového seriálu Píseň pro Rudolfa III. skvěle zazpíval Matouš.

Velké poděkování patří každému, kdo byť jen malou měrou přispěl k tomu, aby i ten dvacátý ročník živého Betlému patřil k vyvrcholení adventního času v Malé Bělé. Obzvláště pak děkujeme za nazvučení akce Fandovi a Pavlovi a za bezpečnost na silnici díky pánům z Městské policie.

Nápady na letošní Betlém už se nám rodí v hlavě, takže si můžete v kalendářích poznamenat:  sobota 14. 12. 2024 -Malá Bělá u mlýna- ŽIVÝ BETLÉM.

 

TOPlist