Dožínky v Přerově nad Labem

V sobotu 15. září 2018 jsme měli tu čest vystupovat ve skanzenu v Přerově nad Labem. Jel nás plný autobus a o srandu nebyla nouze. Počasí přálo, nálada výborná, koláče ještě lepší a náš plný dožínkový stůl pohostil každého. Měli jsme pro to odpoledne "vlastní" statek a tak se nám ve skanzenu líbilo náramně. Ale, ono je tam hezky pokaždé, když se tam přijedete podívat! Vřele doporučujeme k návštěvě!!!

Do skanzenu jsme se vypravili ve velmi početné sestavě, celkem 31 krojovaných. Zbytek do plného autobusu byli nosiči a „pomocné síly“ z řad rodičů a vezli jsme si i pár divaček, kterým děkujeme za přízeň. Počasí se vskutku vydařilo, a tak někteří pobíhali po skanzenu i bosí. Největšímu zájmu se ale bezesporu těšil náš prostřený stůl, který se prohýbal pod náporem všech možných dobových pochutin. Nechyběla ani medovina a víno či pivo za odměnu za dobře odvedenou práci. Kromě našich malobělských baráčnicích souborů Kominíček, Pozdní sběr a Furiant vystupovaly ve skanzenu i další: Mateník z Prahy, místní Dykyta a Šáteček z Nymburka.

Naše dožínkové pásmo bylo zajímavé pro diváky, ale i pro nás, neb to bylo poprvé, co jsme ho hráli v reáliích staročeské vesnice, u kapličky se statkem za zády. Po skončení vystoupení ve skanzenu se všichni účinkující přesunuli k místnímu zámku, kde se dožínkový věnec předal arcivévodovi Ludvíku Toskánskému, jenž byl zakladatelem skanzenu.

Závěrem se sluší poděkovat. Především sympatickému řediteli skanzenu panu Janu Vinduškovi za pozvání, neméně sympatickému a akčnímu starostovi Přerova nad Labem Jiřímu Benešovi za koordinaci a Autoškole Horčička za přepravu. A za skvělé jídlo a dobroty děkujeme ženám ze souboru: Táňa, Věrka, Alča, Maruška, Olinka a Janča.

 

TOPlist