Čarodějnice na jeřábu

Pálení čarodějnic na Jeřábu nad Malou Bělou má svou dlouholetou a neodmyslitelnou tradici. Naštěstí pokaždé někdo tu štafetu přebral a dle svého nejlepšího uvážení, možností a schopností se pokusil nejen pro děti připravit tento starodávný zvyk.

Takzvaná filipo-jakubská noc bývá obzvláště při teplém počasí svou atmosférou nějaká zvláštní. Zato, když počasí úplně nepřeje, což se bohužel stalo tentokrát, jde o to těžce navoženou a k podívání hodnou hranici zapálit a zlikvidovat. Na Jeřábu tomu vždy předchází brigáda, při které každoročně baráčníci a soubor Furiant bojují s „větrnými mlýny“ (jen my dobře víme, odkud na ně ten vítr fouká). Zkrátka, nejdříve se musí vyklidit všechen nepalitelný odpad, což jsou hlavně pneumatiky a zbytky aut. Naštěstí nám s odvozem pěkné kupy „bordelu“pomáhá technická četa města, za což jí moc děkujeme!

A tak, když už je vše hotovo a přichystáno, jsme potěšeni, že maloběláci přijdou, i kdyby jen na chvíli, a že práce, kterou odvádíme, má nějaký smysl. Samozřejmě se během večera již několik let nazpět vyhlašují nejhezčí čarodějnice a čarodějové a hlavně, úplně všichni, dostanou nějakou tu sladkost či pozornost. Opékají se výborné buřty, popíjí se limonáda, ale i pivečko či vínko. A snad nám to už příští rok vyjde a bude i muzika. A to se teprve budeme mít všichni na co těšit.

TOPlist