Baráčnický ples na Žofíně

V pořadí druhý všebaráčnický ples se na pražském Žofíně v sobotu 14. dubna setkal stejně jako před dvěma lety s velkým zájmem.

Hlavní i malý sál se mohl pyšnit návštěvou vskutku vzácnou - v historických prostorách, kterými prošlo několik velikánů našeho národa, se prezentovali krojovaní baráčníci. Typické oslovení baráčníků sousede a tetičko znělo všemi prostorami. Česká nátura a patřičná úcta k místu konání donutila všechny kraje vyslat na parket své zástupce v barevných krojích.

Během večera se mohli návštěvníci dobře bavit nejen při dechových hudbách Františka Kmocha z Kolína a Jitřenky z Prahy, ale i při vystoupeních folklórního souboru Šafrán z Jablonce nad Nisou a baráčnického folklórního souboru Furiant z Malé Bělé u Bakova nad Jizerou. Zrak pak všem přecházel při předtančení České besedy, kterou pod nádhernými lustry, tolik typickými právě pro Žofín, zatančilo 6 kolon, kdy jedna byla dětská. Velký úspěch pak měl harmonikář jabloneckého souboru, který ve vestibulu bavil nejednoho nadšeného lidového zpěváka.

Jedinečný ples navštívil i předseda Folklórního sdružení ČR Zdeněk Pšenica či starosta místní části Praha 1 pan Oldřich Lomecký, který převzal nad plesem záštitu. Vzhledem k tomu, že valná většina návštěvníků nebyla z Prahy, ale z blízkého i vzdáleného okolí (například až z Rumburka), byl Slovanský ostrov v obležení krojovaných i při focení s Národním divadlem či Pražským hradem v pozadí. Obzvláště pak po setmění byla atmosféra u Vltavy při osvětlených památkách kouzelná.

Nejkrásnější však na celém plese bylo to, jak se všichni znali, jak se pozdravili, jak si přislíbili účast na dalších chystaných akcích a zkrátka, jak si to hezky všichni po sousedsku užili.

TOPlist