Bakov oživl opět folklorem

V sobotu 4. 7. 2015 se konala v Bakově nad Jizerou veliká sláva. Nejen už V. ročník Pojizerského folklorního festivalu, ale i sjezd baráčníků V. župy Václava Budovce z Budova. Baráčníci zahájili velmi teplý den slavnostním zasedáním v Nové Vsi, kde zazpívaly tetičky Krákorky. Ve městě pak byla v 11 hodin zahájena výstava o legionářích Bakovska, která bude k vidění v místním muzeu do 31. 7.

V 12 hodin proběhlo vřelé přijetí zástupců vystupujících souborů starostou města Radimem Šimáně. Každý dostal na památku typické upomínkové předměty našeho kraje, jako je Dobrovický cukr, Klášterské pivo a Zvířetická keramika. Účinkující donesli na oplátku propagační a dárkové předměty spojené s jejich regionem. Domácí soubory podarovaly přítomné dortem z Cukrárny za rohem v Mnichově Hradišti s lidovou tématikou.

V 13 hodin se seřadil barevný průvod všech účinkujících s muzikami a krojovaní baráčníci s prapory obcí. V čele stáli legionáři, kteří obstarali slavnostní okamžiky při pokládání květin k pomníku padlých v Komenského sadech. Písním a tancem došel bohatý průvod až na Mírové náměstí, kde začal velmi poutavý program. Začátek festivalu patřil nejmenším- domácímu dětskému souboru Kominíček. Následovala lidová muzika Osmikráska z Prahy se svým sólovým vystoupením. Pak už přišly na řadu očekávané moravské soubory s nádherně vyšívanými kroji a klasickou cimbálovou muzikou- Dúbrava z Dubňan a Lipina z Vracova. Tyto programy proložil skvělý soubor Jizera z Liberce. Největší aplaus však sklidil soubor s výstižným názvem Veselá Partyja z Boršic.

Závěr prvních vstupů obstaral domácí soubor Furiant doprovázený Osmikráskou a složka říkající si Pozdní sběr, která secvičila pro tuto příležitost tři tance. Nadšenci ve věkové kategorii 55 a výš zasloužili obdiv, obzvláště v parném letním dnu.

Závěr festivalu se nesl v dobré pohodě a náladě. Všichni se už pak těšili na muzicírování, které se odehrálo po skončení na bakovském koupališti, tedy ve volnočasovém areálu. Ti nejstatečnější a s největší výdrží zakončili vyvedený festival ve čtyři hodiny ráno.

TOPlist