90 let baráčníků v Malá Bělá

V pátek 27. května postavili hoši ze souboru Furiant nádhernou májku na plácku a už se vědělo, že se asi něco chystá...V sobotu 28. května proběhla v Malé Bělé u Bakova nad Jizerou oslava 90 let trvání místní Obce baráčníků, která náleží do V. župy Václava Budovce z Budopva se sídlem v Mladé Boleslavi. Přijelo na ní mnoho baráčníků z blízka i z daleka, dokonce až z Rumburka. A jistě nelitovali.

Bohatý kulturní program začal po 14. hodině oceněním tetiček za jejich dlouholetou, obětavou a nezištnou práci ve prospěch baráčnictva. Tohoto dekorování se ujal starosta a místostarosta města Bakova za asistence rychtáře obce. Oceněny za dlouholetou práci byly tetičky: Hana Peroutková, Jarmila Šplíchalová, Naďa Bogárová, Jitka Rechciglová a Marie Švermová. Poté pánové z vedení města předali baráčníkům k jejich výročí velký dort (který všem přišel k chuti v podvečer) a nádherný džbán ze Zvířetické keramické dílny. Následovala ukázka Staročeských májů, které spolu s Kecalem vedla dechová hudba Průvan. Mladí obešli čtyři domy, kde vyvedli děvčata, zatančili si s nimi a dostali něco na zub i na napití. Tohoto průvodu se hojně zúčastnila i skupina baráčnic z Prahy Vinoře. Ty poté zatančily s dalšími Českou besedu. Celkem ji tančilo šest kolon. Čtyři byly domácí a přidali se i baráčníci z Kláštera.

Poté se pokračovalo v rytmu klasické dechovky a zahrála Táboranka od Lomnice nad Popelkou. Nutno vyzvednout výkony rodiny Jínovi a jejich syna-zpěváka, který se den předtím ženil. I tak dokázali všichni rozdat spolu s dalšími muzikanty mnoho radosti s klasickými i moderními písničkami.

Dále pódium patřilo domácím tanečním folklorním souborům Furiant a Pozdní sběr, které hudebně doprovodila lidová muzika Osmikráska z Prahy. Jiný styl a rytmus pak předvedly dámy pěveckého sboru Carillon z Bělé pod Bezdězem. Zazpívaly moc hezky písničky Jaroslava Ježka a to i přesto, že jim pořadatelé kvůli časovému skluzu pár písní odepřeli.

Malí tanečníci a zpěváci přišli na řadu skoro poslední, ale výkony podali úžasné. Dětské soubory Vrbina z Prahy, Kolovrátek z Řepova a místní Kominíček nadchly diváky stejně, jako všichni před nimi. Úplný závěr odpoledne, kdy už se slunce začínalo ztrácet za střechami domů, obstarala muzika Švejk Band z Plzně, pro tento podvečer však zvaná jako Švanda Banda, která nenechala nikoho v klidu. Kluci hráli nádherné lidové písničky z Chodska a Plzeňska, a kdo ještě jenom trochu vládl silami, rád si s nimi skočil v kole. Večer pak patřil československým hitům pouštěným oblíbeným DJ Šáňou a zábava se protáhla do jedné hodiny ranní. Akci podobného typu si mohli malobělští obyvatelé užít před dvaceti lety. Tak snad třeba již za deset let, při oslavě stých narozenin znovu?

Závěrem je nutné poděkovat všem, kteří třebas jen malou měrou přispěli ku zdaru akce, jakož i městu Bakov za výpomoc s technikou a zázemím. A v neposlední řadě Středočeskému kraji za finanční pomoc.                                     

V úterý 31. 5. jsme májku pokáceli. Ač to ani trochu nevypadalo, že se nám podaří v 17 hodin posledního května uskutečnit plánované kácení májky s opekáním buřtů, nakonec po slejváku, s malým zpožděním došlo na všechno. Byl to moc prima podvečer, kde nám hrál pan Balda na harmoniku. Opekli jsme buřty a něco málo popili.....Domů jsme šli v půl deváté. Jen jsme tu májku pokáceli raději na rychlo, netradičně klasickou pilou, ale motorovou- to je asi tak jediný nedostatek celých oslav.                                                                                                                                                                         

 

TOPlist