150. výročí prusko-rakouské války

1. května ráno jsme do aut naložili rekvizity (peřiny, kůže, košíky, džbery, stoličky, nádobí, velké proutěné koše a mnoho dalšího- tady vidíte, na co se nám hodí všechno staré harampádí, které zásadně nevyhazujeme, ale naopak hromadíme a děkujeme všem, kteří nám ho přenechávají ze svých půd a sklepů) a vyrazili směr Mnichovo Hradiště, kde se konala připomínka Prusko-rakouské války z roku 1866. 

V dopoledních hodinách totiž prošel městem průvod, v jehož čele šli vojáci, ať už pěšáci či jezdecký oddíl na koních a náš soubor měl v tomto „procesí“ dvě scénky. Jednu sehrál Mirek s Lubošem přímo na náměstí, kde si „střihli“ role starosty Jana Knížka a tajemníka Antonína Čecha z dob dávno minulých a v druhé scénce vystoupilo dalších 16 lidí ze souboru, aby předvedli, jak se pakoval obyčejný lid před válkou. K dobové atmosféře přispěl Jirka Hladík z Hrdlořez s koněm a povozem a statečně nám sekundoval i stávající starosta města Mnichova Hradiště coby doktor Karel Mattuš. 

Obě scénky byly údajně vyvedené, alespoň podle toho, jak zněla pochvala od pořadatelů. Odpolední program byl pak už na každém zvlášť. Někdo šel oslavovat narozeniny, někdo se šel podívat na bitvu u Jizery, kde se střetlo na 200 vojáků, někdo šel na fotbal a někdo jel na Michalovickou putnu, užít si 1. máj třeba se zpěvákem Pavlem Vítkem, který byl stejně dobrý jako při vánočním koncertu v Bakově na Radnici.

TOPlist