5. Výročí opékaček

5. výročí opékaček v Malé Bělé 

 

   31. 5. 2021 tomu bylo přesně 5 let, co jsme začali pořádat opékání buřtů v parku v Malé Bělé, každého posledního v měsíci. Vzniklo to tak, že po oslavě 90. narozenin Obce baráčníků (29. 5. 2016) se nám nepodařilo pokácet májku na plácku a tak jsme se sešli až v pondělí 31. 5. a májku pokáceli.  A aby ten okamžik byl tak nějak „slavnostnější“ ,  řekli jsme si, že si při té příležitosti opečeme buřty. A protože máme tu výhodu, že je to hned vedle pivničky, o občerstvení bylo také postaráno. Tím nám vznikla taková pěkná tradice, kterou porušujeme jen 30. dubna, kdy na Jeřábu pálíme čarodějnice, a to se pak opéká tam. 

 

   Vstoupila nám do našich opakujících se opékání také nemilá věc covid, kdy jsme třeba letos měli pauzu v únoru a březnu. Jinak se snažíme to držet navzdory všemu a hlavně počasí. Neb, i když třeba je zákaz kvůli suchu či větru rozdělávat ohně, volíme variantu elektrického grilu a podobně.  Opékáme tedy za slunce, což je ta nejlepší varianta, tak i za deště, sněhu, tmy, ale vždy se nás alespoň pár sejde. Nejmenší účast bývá v zimě, kdy je nás třeba jen deset, ale přes léto klidně i čtyřicet a na Silvestra i padesát.  

A zažili jsme za těch pět let hodně veselého! Také i smutnější chvíle, když nás někdo z věrných opustil.  

 

A také nějaké ty střípky máme. Jako když jsme měli 3. výročí a dojela na nás policie v 22h za rušení nočního klidu…ale to už jsme balili a žádný kravál nikde nebyl.  A nebo naposledy -  85 letý trénovaný cyklista nevybral úplně díru vsilnici a jak si to tak mastil od Bítouchova z kopce, pěkně si natloukl. No…kdyby jen to, chvíli o sobě nevěděl a krve teklo tolik, že duchapřítomné ženy k němu doběhly, ošetřily a zavolaly sanitku. Jenže, stalo se na silnici a hned z toho byla vlastně skoro dopravní nehoda. A tak kromě sanitky dojely na místo i dvě policistky. Pána sanitka raději odvezla do nemocnice na další vyšetření a v dobré víře jedna dobrá duše pána ujistila, že kolo nechá u sebe a pán si po zotavení pro kolo dojede. Jenže…..paní policistka chtěla kolo nafotit…to kolo, které už stálo v garáži u dobré duše. Tak nezbývalo, než dobrou duši – Lenku naložit do policejního auta a odvézt ji k fotografování kola. 

   A jak už to tak bývá u našeho národa, hned jsme nafotili Lenku, jak ji „sebrala“ policie…… 

Všechno dobře dopadlo. Pán je živ a zdráv, jen možná už příště pojede raději s helmou na hlavě a Lenku nám vrátily policistky zpět.  A takhle mi „slavíme“ výročí. Vždy nezapomenutelně!!!  

   Tak na to nezapomínejte a kdykoli jste v Malé Bělé každého posledního v parku vítáni!!! 

 

TOPlist