Ples malobělských baráčníků

V sobotu 29. března pořádala Obec baráčníků Malá Bělá za vydatné pomoci souboru Furiant velmi vydařený poslední ples sezóny na sále v Nové Vsi u Bakova nad Jizerou. Počasí bylo celý den velmi krásné, a tak se tato skutečnost odrazila i na samotné akci. Přípravy začaly již dopoledne ve veselém duchu a sál se vyzdobil do jarní podoby. Nechyběla tradiční májka a rozkvetlé pódium.

Při vchodu každý účastník dostal čokoládové velikonoční vajíčko. Během večera pak na návštěvníky čekalo nejedno taneční překvapení. Plný sál tleskal nejprve slavnostnímu třicetičlennému krojovanému nástupu, dále klasickému folklornímu pásmu souboru Furiant i Pozdního sběru, což jsou takzvaní "starší dorostenci", kterým není méně než 55 let.

Tombola byla bohatá, nechyběly dorty, zákusky, bábovky od našich tetiček, ale i jiné hodnotné ceny jako ruční mixéry, varné konvice, toustovač a krom jiných do ní přispěl i europoslanec dr. Libor Rouček, který říká: „Naše země vlastní obrovské kulturní bohatství. Tím bohatstvím jsou lidové a folklorní tradice. Díky dobrovolnickým spolkům a organizacím jako Baráčníci, jsou tyto tradice předávány z generace na generaci i dál do Evropy.  Dnešní Evropská Unie, je založena na konceptu jednoty v rozmanitosti. Tato rozmanitost, krása a bohatství Evropy se nejvýrazněji projevují právě ve starých zvycích, které tak krásně a poctivě udržujete“.


Na plese hrála výborná kapela Difur Band, na kterou nedají místní dopustit. V 23 hodin se na parketu představili hoši ze souboru s vtipným tancem trenýrkovým. O půlnoci pak své "přednosti" předvedla děvčata ze souboru v kabaretním výstupu. Zábava však nevázla ani po půlnoci a ani poté, co se posunul čas ve dvě ráno o hodinu vpřed. Závěrem je třeba poděkovat všem, kteří přiložili ruku k dílu a zasadili se o jeden z nejhezčích kulturních zážitků letošního jara.

TOPlist