Masopust v Bořanovicích

Obnovená premiéra masopustu po šedesáti letech.

Již v úterý 17. února končí masopust, proto se v mnoha obcích konaly velké oslavy tohoto starodávného zvyku. Nejinak tomu bylo v obci Bořanovice u Prahy, kde se v sobotu 14. února odpoledne sešlo na padesát masek a po šedesáti letech se pokusili s dechovou muzikou obnovit tento svátek.

Po úvodní scénce, kterou sehrál a několika tanci doplnil folklorní soubor Furiant z Malé Bělé u Bakova nad Jizerou, zahájil starosta obce, pan Řápek, masopustní veselí a průvod se rozešel po obci. Nejprve se počítalo s obchůzkou asi osmi domů, ale nakonec se k masopustu přihlásilo mnohem více domácností.

Ty nachystaly občerstvení pro maškary a zatančily si před svými staveními. Podávaly se hlavně koblihy, boží milosti, koláčky, ale i sýr, uzené, chlebíčky a jednohubky, našel se i dům, kde probíhala nefalšovaná zabíjačka. Na jelítka, jitrnice, ovárek a gulášek se však všichni těšili do místní hospody, kam se po téměř čtyřhodinovém průvodu nemohli ani vejít.

V masopustním průvodu bylo možné potkat nejen tradiční masky, jako je medvěd, masopust, střapatý či cikánka, ale i čerta, berušku, čarodějnice, různé babky, princezny, piráta, vodníka a další, kteří zavítali i do místního domova seniorů, kde babičky a dědečkové byli velice touto návštěvou potěšeni.

Velkým zážitkem však byla návštěva dvou chůdařů, kteří na svých dlouhých "nohách" předváděli úplné divy a stali se velikou atrakcí celého vydařeného odpoledne.

 

TOPlist